Kriebelt het om te ondernemen maar lijkt de stap naar een eigen zaak, winkel, restaurant ... te groot?
Een pop-up zaak is een prima manier om uit te proberen of het ondernemersschap iets voor jou is.
Wat is een pop-up?
Een pop-up is een tijdelijke handels- of horecazaak.
Sinds 17 juni 2016 maakt het zogenaamde pop-updecreet het mogelijk om huurcontracten voor korte duur (maximaal 1 jaar) af te sluiten voor handelszaken.
Hiervoor is geen omgevingsvergunning noodzakelijk. Ook voor het openen van een pop-up in je eigen woning is geen omgevingsvergunning nodig.
Je moet echter wel aan een aantal andere regels en voorwaarden voldoen:
- brandveiligheid
- verzekeringen
- voedselveiligheid
- SABAM
- afvalbeheer
Bij de uitbating van een restaurant of als traiteur heb je vaak een combinatie van verschillende vergunningen nodig. Je moet bijvoorbeeld een toelating van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid hebben wanneer je maaltijden serveert. Serveer je bij je eten ook sterke dranken, dan heb je ook een vergunning sterke dranken nodig en een moraliteitsattest.
Wanneer je catering en/of restaurantdiensten biedt, moet je gebruik maken van een geregistreerd kassasysteem indien de jaaromzet, exclusief btw, meer dan 25.000 euro bedraagt. Voor de berekening van deze drempel wordt de omzet op dranken niet meegerekend. Meer informatie vind je op de website van de FOD Financiën.
Meer info over:
Meer info over een zaak opstarten vind je hier:
https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/start/aandachtspunten-voor-je-opstart/vergunningen
Zonder deze vergunningen kan de zaak niet geopend worden. Deze vergunningen moeten voorgelegd worden aan het gemeentebestuur om een uitbatingsvergunning te krijgen, je kan je aanvraag indienen via dit formulier:
Voor meer info over handelshuurcontracten van korte duur kan je terecht op de website van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.