Wereldvluchtelingendag 20 juni 2020

  • 18 juni 2020

Op Wereldvluchtelingendag is er wereldwijde aandacht voor het lot van vluchtelingen. Deze dag wil er toe aanzetten om te blijven streven naar blijvende oplossingen voor de miljoenen vluchtelingen en ontheemden die nog altijd op zoek zijn naar een betere toekomst.

De noodzaak om bescherming te geven aan vluchtelingen die dat nodig hebben blijft zo hoogst actueel. Daarom willen we met het Lokaal Opvang Initiatief van Wachtebeke alle vluchtelingen vandaag een hart onder de riem steken.

Sinds 23 mei 2000 wordt er in het voormalig rusthuisgebouw van Wachtebeke opvang georganiseerd voor asielzoekers. De optimale ligging van dit gebouw (dicht bij de busas 49 en 76) zorgt voor een goede doorverwijzing naar onze integratiepartner het Agentschap inburgering en integratie.

Door haar omvang is het gebouw steeds een combinatie geweest tussen verblijf en het onderbrengen van administratieve diensten. Wat voor de bewoners een menselijk gelaat geeft aan de opvang en de samenleving waarin ze terecht komen.

Wist je dat ons LOI in Wachtebeke de voorbije 20 jaar in totaal 606 bewoners opving? Dat de grootste groep in het LOI Afghanen zijn, gevolgd door Irakezen en Iraniërs? We zagen dan ook veel mensen uitstromen naar alle mogelijke hoeken van België en ver daarbuiten. Vooral de grootsteden zijn in trek zijn door de arbeids- en integratiekansen.

Het asiellandschap is gevoelig aan de wereldwijde en nationale vluchtelingenstromen door mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of vervolging. Wachtebeke heeft de vluchtelingenstromen vanaf de Kosovocrisis mee kunnen meemaken.

Wachtebeke zorgt voor haar verzoekers, wij willen staan voor een tijdelijke tussenhaven waarbij ze tot rust komen, de kans krijgen om zich te ontplooien en gemotiveerd worden om toekomstgericht te durven kijken.