Nieuwe wandelroute in Puyenbroeck brengt bezoekers tot rust

  • 18 juni 2020

Midden juni opende het Opkikkerpad in het provinciaal domein Puyenbroeck.

Het Opkikkerpad is een krachtpad: op verschillende strategisch geplaatste rustpunten in het bos doet de wandelaar enkele oefeningen. De focus ligt op de zintuigen, met aandacht voor het hier en nu.

Het pad is 3,8 km lang. Het volledig bewandelen duurt anderhalf uur. Het is de bedoeling dat wie voor dit pad kiest, ruim de tijd ervoor neemt .

De natuur werkt helend voor lichaam en geest. De oefeningen, die bezoekers aan de hand van een bijbehorende folder kunnen doen, versterken dat. De oefeningen zijn zo opgemaakt dat bezoekers ze nadien ook perfect kunnen uitvoeren op andere plaatsen in het domein, in een park in de buurt of in de eigen tuin.

Bezoekers worden aangemoedigd om alleen of in kleine groepjes van 2 tot 3 mensen te wandelen en het liefst op een rustig moment. Je kan het Opkikkerpad in elk seizoen bewandelen en het is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Later dit jaar worden enkele vrijwillige gidsen opgeleid om wandelingen langs dit pad te begeleiden voor kleine groepjes, als teambuilding of initiatie.

"In domein Puyenbroeck lopen al tal van wandelpaden, al dan niet bewegwijzerd. Toch zoeken we nog steeds naar nieuwe routes, liefst themagebonden. Voor deze route lieten we ons inpireren door het populaire 'bosbaden', waarbij je rustig door het bos wandelt en al je zintuigen gebruikt om het bos waar te nemen.", aldus gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Recreatiedomeinen

Het Opkikkerpad is samen met Nature Minded uitgewerkt. Deze organisatie onderzoekt de positieve effecten van de natuur op de psychische en fysieke gezondheid van de mensen. Tijdens het uitwerken van de wandelroute werd het pad getest door een groep mensen. Ze vulden voor en na het wandelen een vragenlijst in. Deze gegevens werden gebruikt om de wandeling en de folder bij te sturen.

De folder is beschikbaar aan het onthaal van het zwembad en is gratis te downloaden via www.puyenbroeck.be.