Langeledeschool krijgt kindvriendelijke omgeving

  • 14 december 2020

Ondanks haar rustige, landelijke ligging ontstonden tijdens de piekuren aan de Langeledeschool vaak drukke en onveilige situaties. Bovendien stond de publieke ruimte aan de schoolpoort voornamelijk in het teken van bereikbaarheid met de auto en parkeergelegenheid. Dat moest veranderen, vond de school.

Leerlingen, (groot-)ouders, het buurtcomité en het schoolteam gingen samen met burgers op zoek naar creatieve mobiliteitsoplossingen onder begeleiding van de Voetgangersbeweging. Het uitgangspunt van de ideeën was de visie Schoolomgeving 2.0 van het Octopusplan: in een kindvriendelijke schoolomgeving is er aandacht voor groen, beweging, ontmoeting en duurzame mobiliteit.

De nieuw ingerichte schoolomgeving moet te voet gaan en fietsen stimuleren. Er kwamen bloembakken tegen foutparkeren, een fietsstraat, een fietsenstalling voor ouders en een opvallend, kleurrijk zebrapad. De gemeente plaatste avontuurlijke speeltuigen waar kinderen van de school en uit de buurt kunnen spelen en bewegen.

Tegenover de school maakte een groot stuk van de parking plaats voor een fijne ontmoetingsruimte. Ouders en buren bouwden er samen een ontmoetingsplek in de vorm van een boot, een verwijzing naar de vroegere scheepvaart op de Langelede. In de nieuwe schoolomgeving staat spelen, keuvelen, picknicken en genieten van de rust en de natuur centraal. Deze plek is niet alleen bedoeld als meerwaarde voor de school, maar zeker ook voor de buurtbewoners, fietsers en wandelaars. De boot is ondertussen een heuse blikvanger die het uitgangsbord zal worden van de school en de buurt. Met deze acties wil de ouderraad nog vele jaren zorgen voor een aangenamere maar vooral veiligere schoolomgeving.  Dankjewel aan alle helpende handen !

Het project en de co-creatiesessies werden begeleid door de Voetgangersbeweging in samenwerking met de gemeente Wachtebeke. De Provincie Oost-Vlaanderen steunt het project. De bloembakken werden gefinancierd door de Milieuadviesraad en de houten boot kon dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting worden gebouwd. In november ontving de Ouderraad een subsidie van de Provincie Oost-Vlaanderen (dienst Erfgoed) om bij de ontmoetingsplek een infobord over de historische scheepvaart te plaatsen.

 

Omwille van de grote inzet werd de ouderraad gekozen als één van de duurzame helden van onze gemeente. Met dit project wordt er immers gewerkt aan drie duurzame ontwikkelingsdoelstellingen:SDG's