Week van de Mobiliteit

Zet je wagen eens wat meer aan de kant

Mobiliteit betekent voor veel mensen nog vaak verplaatsingen met de auto. Daar wil de 'Week van de Mobiliteit' verandering in brengen. Van 16 tot 22 september worden in heel Vlaanderen acties georganiseerd over duurzame mobiliteit en bewust autogebruik. 

Fijn stof schaadt

Fijn stof is in Vlaanderen de schadelijkste vorm van luchtverontreiniging en wordt o.a. veroorzaakt door het verkeer. Vooral dieselmotoren, maar ook slijtage van banden, remmen en wegdek zijn een bron. Hoe kleiner de deeltjes, hoe gevaarlijker.

Fijn stof kan hart- en vaataandoeningen, bronchitis en kanker veroorzaken en de klachten van astmalijders versterken. Gemiddeld verliest iedere Vlaming één gezond levensjaar door fijn stof. Zet je wagen dus wat vaker aan de kant, dat is gezond voor de lucht en voor jezelf!

Wat kan je doen?

  • Vermijd korte ritten met de wagen: combineer boodschappen of ga met de fiets of te voet.
  • Overweeg carpoolen of autodelen.
  • Neem het openbaar vervoer of de fiets voor je dagelijkse route.
  • Toch met de auto?

· Pas je rijstijl aan. Door zuinig te rijden, zorg je voor minder uitstoot van uitlaatgassen.

· Een korte stop bij een spoorweg of aan de schoolpoort? Zet je motor helemaal uit.

· Kies voor een milieuvriendelijke auto. Hier vind je meer informatie.

Kom naar de mobiliteitsdag op 21 september

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de gemeente op zaterdag 21 september tussen 9h en 12h een mobiliteitsmarkt op het Dr.J.Persynplein, ter hoogte van de ingang van het Cultuurhuis. Dit jaar kan je doorlopend langskomen voor een testrit op een elektrische fiets en een elektrische step. We brengen ook een elektrische plooifiets mee! Je identiteitskaart zal gevraagd worden als borg tijdens de testrit.

Om de deelwagen van Stapp.In toegankelijker te maken, staat er de hele voormiddag iemand klaar om jou een demonstratie te geven. Ook een testrit met de deelwagen is mogelijk.

Traditiegetrouw zullen er ook dit jaar tweedehandsfietsen te koop worden aangeboden. Ben je op zoek naar een tweedehandsfiets? Kom dan zeker een kijkje nemen! Heb je een fiets die mag verkocht worden? Dan kan je deze vanaf 8h30 ter plaatse aanbieden aan onze stand.

Tenslotte kan je ook langskomen voor een gratis fietsregistratie.

Fietsherstelpunt Sint-Kruis-Winkel

Elke eerste en derde dinsdag van de maand kan je in Sint-Kruis-Winkel terecht voor fietsherstellingen en onderhoudsbeurten tegen een zacht prijsje.  Je kan vrijblijvend langsgaan of je komst vooraf melden op het nummer 09/266.32.39 (Eline)

Waar?

Buurtpunt, Sint-Kruis-Winkeldorp 63, Sint-Kruis-Winkel.

Wanneer?

Telkens op de 1ste en 3de dinsdag van de maand, van 9 uur tot 12 uur.

11 september 2019

Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze nieuwsbrief! Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws in Wachtebeke!

Nieuwsoverzicht