Milieutip van de week: slim shoppen

Milieutip van de week: slim shoppen
De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn belangrijke targets die voor onze richtlijn zijn de wereld te veranderen.
Samenwerking tussen overheden, internationale organisaties en wereldleiders is noodzakelijk om een duurzaam beleid om te zetten in de praktijk, maar wat kunnen wij doen in de tussentijd?

Als individu kan je ook een impact maken, zelfs al is het resultaat niet meteen zichtbaar.
Je kan zelf kleine aanpassingen maken in je dagelijkse gewoontes die een verschil kunnen maken op lange termijn.
Slim shoppen is een van deze kleine veranderingen, die zowel op je eigen portemonnee en levensstijl als je omgeving een positieve impact. Daarom enkele makkelijke tips die je kunt toepassen in het dagelijkse leven:

1) Koop lokaal
Ga wat vaker naar de groentewinkel in plaats van de supermarkt en bezoek de zaterdagmarkt in Wachtebeke om de lokale economie te steunen. Door de supermarkt wat vaker links te laten liggen, steun je de eigen economie en het milieu. Wil je weten waar je lokaal kunt kopen? kijk op www.rechtvanbijdeboer.be

2) Koop “fout” fruit
Veel fruit en groenten worden weggegooid omdat hun grootte, vorm of kleur niet “juist” zijn.
Door dit perfect eetbaar “fout” fruit te kopen op de markt of elders, gebruik je producten die anders gewoon weggegooid zouden worden. Zijn ze echt niet om aan te zien? gooi ze in een lekker soepje!

3) Koop slim
Plan maaltijden, gebruik boodschappenlijstjes en vermijd impulsieve aankopen. De marketingtrucjes (en de hongerige maag) zorgen er vaak voor dat je meer eten koopt dan je nodig hebt. Hoewel het misschien goedkoper is om in grote hoeveelheden te kopen, komt het toch duurder uit als je uiteindelijk veel moet weggooien.

4) Koop vintage.
Als je op straat kijkt is er niets hipper dan alles van de sixties tot nineties. Ga eens naar een tweedehandswinkel in plaats van de grote ketens die wegwerpkledij verkopen. Dit is even goedkoop én je vindt hier unieke stukken die niemand anders heeft. In het Bazaarke in Wachtebeke kan je tweedehands kinderkledij kopen en doneren!

5) Doneer de kleren die je niet draagt
Kleding die je niet draagt? Geef het weg, hou een ruilnamiddag onder vrienden, organiseer een closet sale of doneer het aan de tweedehandswinkel!

Milieutip3
Klik op de foto om meer te lezen over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

Duurzame-Ontwikkelingsdoelen-met-tekst2

15 april 2019

Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze nieuwsbrief! Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws in Wachtebeke!

Nieuwsoverzicht