Reispas

Aanvraagprocedure

Als je een reispaspoort wenst aan te vragen breng je 1 (recente) pasfoto mee en eventueel jouw 'oude' reispas of – indien je dit niet meer in jouw bezit hebt – het attest van verlies/diefstal, uitgereikt door de politie.

Sinds eind 2013 worden de paspoorten biometrisch aangevraagd. Er gelden bijgevolg nieuwe normen voor de pasfoto, dienstig voor de aanvraag. Belangrijkste nieuwe kenmerken: witte achtergrond noodzakelijk, een neutrale gelaatsuitdrukking, er mogen geen tanden zichtbaar zijn. Bovendien zullen er ook vingerafdrukken afgenomen worden van de aanvrager.

De benodigde reisdocumenten voor buitenlandse reizen zijn verschillend naargelang de bestemming. Nuttige link om deze informatie te bekomen: www.diplomatie.be. Voor absolute zekerheid, raadpleeg de ambassade of het consulaat van het land of de regio waar jij heen reist of contacteer jouw reisagent/vliegtuigmaatschappij.

Kostprijs?

Voor een normale procedure (= leveringstermijn ongeveer 5 werkdagen na datum van aanvraag) betaal je 69,00 euro. Het paspoort is zeven jaar geldig. In uitzonderlijke gevallen kan ook via een spoedprocedure gewerkt worden. De kostprijs bedraagt in dit geval 244,00 euro. Jongeren onder de 18 jaar betalen 30,00 euro minder.

Vanaf januari 2016 kan je je pasfoto's ook laten trekken in het gemeentehuis (via ingang Meersstraat), aan 10 euro voor 6 foto's. Wil je hierover meer informatie? Klik hier.