Ruim 300 dieren gered door het nieuwe Wildlife Taxi Team!

Sinds 1 mei 2017 kan je in de regio Gent-Meetjesland een beroep doen op het Wildlife Taxi Team van Vogelbescherming Vlaanderen. Dit team van vrijwillige telefoonmedewerkers en chauffeurs verzorgt een groot deel van het ophalen en vervoeren van gewonde en zieke inheemse wilde dieren naar het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren (VOC) te Merelbeke.

Tijdens de drie maanden van haar prille bestaan kreeg het Wildlife Taxi Team (WTT) al ruim 300 oproepen te verwerken. De maanden mei, juni en juli zijn door het broedseizoen dan ook bijzonder druk voor de VOC’s. Het VOC van Merelbeke ving in die 3 maanden wel 2600 dieren op!  De wilde dieren kwamen op heel wat manieren in de problemen. Ze raakten verstrikt in visdraad, werden ziek, vielen ten prooi aan katten , raakten gewond door het verkeer of vielen vroegtijdig uit het nest… Zwaluwen, valken, merels, egels, hazen, spechten, reeën, mussen, enz. konden gelukkig op de hulp rekenen van het WTT Gent-Meetjesland.

De WTT-dispatchers gaan aan de hand van enkele welgerichte vragen na welke jonge dieren écht hulp nodig hebben (en dit hebben ze lang niet allemaal), en sturen de WTT-chauffeurs dan de baan op. Zeker na een zware storm, na aanhoudende warmte en op het moment dat ze het nest verlaten raken ze vaak in de problemen.

“Onze opvallendste redding was een nest zwartkopjes dat verscholen zat in een vrachtwagen”, zegt Moniek Braeckman van het WTT. “Een koppel zwartkopjes koos een rustig hoekje in een stilstaande vrachtwagen als nestlocatie. Toen de vrachtwagen enkele weken later terug in gebruik werd genomen, werden de al stevige jongen pas bij het lossen enkele tientallen kilometers verder ontdekt. Het WTT werd gelukkig ingeschakeld, en bracht de vogels over naar het VOC in Merelbeke.”

Het WTT en de 10 Vlaamse VOC’s staan altijd paraat om wilde dieren in nood te helpen. Vind je een gewond of ziek inheems dier (geen huisdieren of exotische dieren) en zie je echt geen mogelijkheid om het zelf naar een opvangcentrum brengen? Dan kan je van 9:00u tot 21:00u terecht op het telefoonnummer 03 331 97 00. In elke provincie bouwt men samen met Vogelbescherming Vlaanderen een WTT- werking uit die de VOC’s ondersteunt bij het vangen en overbrengen.

We zijn nog dringend op zoek naar nieuwe dispatchers voor ons team! Wie zich graag inzet voor het dierenwelzijn en wilde dieren een warm hart toe draagt, kan een enorme hulp betekenen door één of meerdere keren per week de telefoonpermanentie van het WTT te verzorgen. Alleen als de vinder van een ziek of gewond dier niet zelf kan rijden, zoekt de telefoonmedewerker een beschikbare chauffeur uit de streek. Die zal het dier ophalen en naar het VOC brengen.

Interesse om mee te werken? Op maandagavond 6 november geven we een opleiding in Merelbeke.

Neem contact op met wtt.regiogent@vogelbescherming.be of bel ons op 0468 270 217 of 0479 476 691. We vertellen je er graag meer over.

13 september 2017

Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze nieuwsbrief! Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws in Wachtebeke!

Nieuwsoverzicht