750 Jaar Floris ende Blancefloer

image001

750 Jaar Floris ende  Blancefloer van de 13°-eeuwse dichterDiederic van Assenede

13°-eeuws Vlaams liefdesverhaal uitgebeeld in 85 taferelen op een 100 meter lang wandtapijt

Borduursters van dit wandtapijt aan het werk zijn te zien op de beurs van Hobbyteam Made by Us, die doorgaat op 19 en 20 augustus aanstaande.

De vroege Vlaamse literatuur kende in  de dertiende eeuw een grote bloei.
Iedereen kent het gedicht  “Van den Vos Reynaerde”; velen hebben al gehoord over de Damse/Brugse dichter Jacob van Maerlant wiens  bronzen standbeeld op het  marktplein van DAMME staat.

In  Assenede-dorp staat een bronzen standbeeld van Diederic van Assenede, de dichter van het 3.976 verzen tellend liefdesverhaal “Floris ende Blancefloer”.

Het gaat daarbij over een verboden liefde tussen een moslim-kroonprins FLORIS (rode roos) en een christelijke slavinnendochter BLANCEFLOER (witte lelie). De Koning zegt tot zijn zoon dat hij moet stoppen met deze liefde omdat Blancefloer “onedel ende kersten es” (‘niet van adel is en christelijk is’). Tijdens een afwezigheid van FLORIS wordt BLANCEFLOER verkocht op de slavenmarkt. Als FLORIS thuiskomt wordt hem gezegd dat zijn liefje plots overleden is. Ze tonen hem een prachtig graf   versierd met goud,  zilver en edelstenen, waarop geschreven staat dat Blancefloer erin begraven is.

Als blijkt dat FLORIS dreigt te sterven van liefdesverdriet wordt hem de waarheid verteld. Het gedicht gaat verder over de zoektocht van Floris naar zijn geliefde; hij vindt haar in de haremtoren van de emir van Cairo.

Uiteindelijk, doch na vele avonturen, kunnen ze trouwen,  ze worden Koning en Koningin van Spanje en ze worden de grootouders van Karel De Grote, zoon van Pepijn de Korte, die huwde met hun dochter Bertrada. De moraal van het verhaal is : echte liefde overwint alle moeilijkheden.

 image005  image007  image009  image011

Herdenking : 750 jaar

De Vlaamse literatuurhistoricus prof. em. Dr. Jozef Janssens (KUBrussel) schreef op uitnodiging van de Asseneedse heemkring vzw HALLEKIN een publicatie : ”Floris ende Blancefloer van Diederic van Assenede. Liefde in het graafschap Vlaanderen in de 13° eeuw”.  Maar omdat niet iedereen literatuur-historische werken leest, en erfgoedkring HALLEKIN dit literair erfgoed dichter bij de mensen van vandaag en morgen wil brengen, werd een “visualiseringsproject” gestart : een wandtapijt waarop in 85 verhaalstaferelen deze liefdesgeschiedenis wordt uitgebeeld. Een borduurwerk middels gekleurde wol op linnen doek (100 m lang en 90 cm hoog). Het linnen werd geschonken door de West-Vlaamse linnenwever nv LIBECO uit Meulebeke.

Diederic was 750 jaar geleden een grafelijk belastingontvanger. Hij inde de grondbelastingen op de “wastines en moeren” voor de gravin van Vlaanderen.

DE VIER AMBACHTEN

De belastingrol van Diederic noemde de “Brieven van Assenede”. Na hem de “Brieven van de Vier Ambachten” genoemd. De Vier Ambachten waren een bestuurlijke omschrijving in het NO van toenmalig Vlaanderen (13° eeuw). Een “Ambacht” was dus een bestuursvorm.

Uit alle gemeenten van die eertijdse VIER AMBACHTEN borduren Dames mee aan het wandtapijt : Assenede, Bassevelde, Boekhoute, Oosteeklo, Zelzate, Ertvelde, Axel, Terneuzen, Hulst ..alleen uit Wachtebeke en St Kruiswinkel zijn er nog geen deelnemende borduursters.

image014

17 augustus 2017

Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze nieuwsbrief! Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws in Wachtebeke!

Nieuwsoverzicht