Waarschuwingsfase: wees voorbereid op de warmte!

Graag extra aandacht voor kwetsbare groepen!

We verwachten vanaf vandaag opnieuw een warmteperiode met enkele dagen van aanhoudende warmte. Wij roepen onze inwoners op om tijdens deze warme dagen extra aandacht te besteden aan kwetsbare groepen.

Voornamelijk (sociaal geïsoleerde) ouderen, (chronisch) zieken en jonge kinderen lopen risico op ernstige gezondheidseffecten van warmte. Op extreem warme dagen pieken de sterftecijfers. Als burger kan jij de overheid helpen door eenvoudig realiseerbare maatregelen te nemen die jezelf en anderen beschermen tegen de warmte.

Zorg ervoor dat jijzelf en anderen: goed voorbereid zijn, voldoende drinken, koele plekken opzoeken of de eigen woning koel houden!

Welke acties kan jij ondernemen?  

Stimuleer extra zorg!

Jonge kinderen en baby’s hebben nog moeite om hun lichaamstemperatuur te regelen. Kinderverzorgers en begeleiders moeten extra alert zijn voor tekenen van uitdroging.

Ook ouderen en chronisch zieken zijn meestal afhankelijk van hun verzorgers en hun netwerk om zich te beschermen tegen warmte. Gebrek aan sociale controle zorgt ervoor dat zij vaak minder goed voorbereid zijn op aanhoudende warmte. Wij vragen bijgevolg aan familie, zorgdragers of mantelzorgers om de gezondheidstoestand van alleenwonende ouderen of chronisch zieken van nabij op te volgen. Weet je dat er kwetsbare mensen in je buurt wonen: vereer hen met een extra bezoekje en verwittig in geval van nood hun familie. 

Aandacht voor chronische zieken en medicatiegebruik: chronische zieken of mensen die medicatie nemen zijn gevoeliger voor gezondheidsproblemen op erg warme dagen. Volg de aanbevelingen omtrent aanpassing van behandeling met bepaalde medicatie of behandeling van ziektebeelden die met extreme warmte gepaard gaan. Aan artsen, verpleegkundigen, apothekers en mantelzorgers vragen wij patiënten te informeren over hoe ze hun medicatie best bewaren. 

19 juni 2017

Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze nieuwsbrief! Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws in Wachtebeke!

Nieuwsoverzicht