Wat mag je tussen 16 en 23 maart op je kalender zetten?

17 maart
Pyjamadag

Vrijdag 17 maart 2017 is de Nationale Pyjamadag van Bednet. Bednet zorgt ervoor dat langdurige zieke kinderen en jongeren die niet naar school kunnen van thuis uit en samen met hun eigen klas toch de lessen kunnen volgen. Door mee te doen, tonen we dat we alle zieke kinderen en jongeren steunen en maken we Bednet meer bekend. Zodat ze nog meer kinderen kunnen helpen. Mag uw kind ook in pyjama naar school komen op 17 maart? Dat zouden we alvast fijn vinden. Hebt je vragen over deze ludieke actie? Contacteer dan gerust de school.

19 maart
Vaderdag

Vaderdag in onze Kempen en in Antwerpen, valt jaarlijks op het feest van Sint-Jozef.
19 maart was de sterfdag van Sint Jozef.
De verering van Sint Jozef ontstond in de 5de eeuw in het Oosten en verspreidde zich pas vanaf de vroege Middeleeuwen naar het Westen. In 1479 werd zijn feest in de Romeinse kalender ingevoerd en in 1621 werd het een geboden feestdag. Pius IX gaf hem in 1870 de titel beschermer van de kerk, terwijl Pius XII in 1955 het feest van Jozef de werkman of patroon van de arbeid introduceerde. Johannes XXIII van zijn kant zorgde ervoor dat de naam van Sint Jozef toegevoegd werd aan de lijst van de heiligen in de canon van de Romeinse mis.
Sint Jozef wordt beschouwd als het ideaalbeeld van de vaders.
In andere delen van Vlaanderen, zoals bij ons in Wachtebeke, wordt Vaderdag gevierd op de 2de zondag van juni.

Dag van de zorg

Zorg & Welzijn zetten de deuren open.

Altijd al eens achter de schermen van een ziekenhuis willen gluren? Ooit al een voorziening bezocht voor mensen met een beperking? En ken je het verschil tussen het oude rusthuis en het moderne woonzorgcentrum? Zondag 19 maart ontvangen meer dan 170 zorg- & welzijns-organisaties en scholen jou met open armen. Breng gerust je kinderen, familie en vrienden mee, want iedereen is welkom!

Bij welke organisaties je welkom bent, kan je opzoeken op www.dagvandezorg.be

20 maart
Wereldverteldag

Wereldverteldag is zo'n dag die eigenlijk weinig informatie behoeft. Op deze dag gaan we elkaar dingen vertellen en natuurlijk vieren dat we elkaar dingen kunnen vertellen. Een versje, klucht, verhaal of avontuur, als het maar iets is wat (leuk) te vertellen is. De rest mag luisteren, huiveren, en genieten... 

De dag is elk jaar op 20 maart. Hoewel over de aardbol verspreid de hele week door initiatieven zijn. Wereldverteldag is ontstaan in Zweden, waar een nationale verteldag was (vanaf 1991). Toen de Zweden een beetje uitverteld waren, en de Dag in vergetenheid dreigde te komen waren er gelukkig al internationale initiatieven opgezet. Zo is in 1997 in Australie de International Day of Oral Narrators ontstaan, en had ook Mexico al een nationale verteldag. Vanaf 2005 zijn de verhalen pas echt begonnen toen deze dag overal populair werd. 

Als het westelijk halfrond nog slaapt, zijn ieder jaar op 20 maart in Azië en Australië de eerste vertellingen te horen. Als verhalenvertellers op het oostelijk halfrond alweer nagenieten van hun optredens, worden in Amerika en Canada pas de eerste verhalen verteld.

De datum 20 maart is niet toevallig gekozen. Het is het begin van de lente en de herfst in respectievelijk het noordelijke en zuidelijke deel van de wereld.

De hele wereld is op dezelfde dag met verhalen bezig, vertellend en luisterend. Daardoor wordt de verbondenheid van mensen in alle delen van de wereld op een bijzondere manier benadrukt. Bovendien schenkt Wereldverteldag wereldwijd aandacht aan de kunst en het ambacht van de verhalenverteller.

Werelddag van de mondgezondheid

Het Vlaams Apothekersnetwerk vraagt je aandacht voor deze dag.

Mondgezondheid heeft invloed op het lichaam. Op de leeftijd van 12 tot 14 jaar heeft nog 70% van de Belgen een smetteloos gebit. Daarna gaat het pijlsnel bergaf met onze mondgezondheid. Bij de 30-jarigen heeft 90% al een of andere vorm van aangetast gebit. En dat is niet zo onschuldig, waarschuwt de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) op de Werelddag van de Mondgezondheid. Steeds vaker wordt het verband aangetoond tussen mondgezondheid en andere aandoeningen, waaronder longziekten en zelfs kanker. De VBT vraagt daarom meer middelen voor parodontale zorg, en geeft alvast 10 tips mee die veel onheil kunnen voorkomen.

Op 20 maart is het ‘Werelddag van de mondgezondheid’. Dit jaar wordt op deze dag in het bijzonder gewezen op het verband tussen een goede mondgezondheid en de algemene gezondheid. Al in 2003 wees de Wereldgezondheidsorganisatie in haar World Oral Health Report op de relatie tussen beide. Wereldwijd lopen 3,9 miljard mensen rond met mondziekten, tussen de 60 en 90% van de kinderen lijdt aan onbehandeld tandbederf. En België is niet meteen een stichtend voorbeeld: bij de 12 tot 14-jarigen is 70.8% cariësvrij, bij de 15 tot 24-jarigen nog 28.9%. Op 30 jaar heeft nog slechts 10% een onaangetast gebit. De mond als spiegel van de algemene gezondheid.

10 tips voor een goede mondgezondheid

 1. Poets minstens twee keer per dag. De beste tijd om tanden te poetsen is na de maaltijd. Kies een tandenborstel met een kleine kop voor een betere toegang tot de achterste tanden. Zachte haren zijn vriendelijker voor het tandvlees
 2. Gebruik tandpasta met fluoride. Fluoride helpt om tandglazuur te harden en vermindert het risico op gaatjes.
 3. Borstel grondig. Tandenpoetsen moet tussen de twee en drie minuten duren.
 4. Flos je tanden dagelijks. Gebruik daarbij een zachte zagende beweging om de flosdraad tussen de tanden te bewegen. Ook ragertjes zijn goed te gebruiken om tussen de tanden te reinigen.
 5. Beperk zure dranken zoals frisdranken, likeurtjes en vruchtensappen. Voedingszuren verzachten tandmateriaal en lossen de mineralen in het tandglazuur op, waardoor gaten (cariës) ontstaan.
 6. Beperk suikerhoudende voedingsmiddelen. Bacteriën in de tandplak veranderen de suikers in zuren.
 7. Bescherm je tanden tegen een blessure. Draag een gebitsbeschermer of full-face helm bij het sporten.
 8. Als er toch bij een ongeval een tand uitgeslagen wordt, probeer dan de tand te redden. Als het mogelijk is, hou de tand terug op zijn plaats in de mond, terwijl je onmiddellijk tandheelkundige hulp zoekt. Als dit niet mogelijk is, wikkel de tand in plastic of plaats hem in melk terwijl je onmiddellijk tandheelkundige hulp zoekt.
 9. Gebruik je tanden enkel voor het kauwen van voedsel. Dus niet om noten te kraken, flessendoppen te verwijderen of verpakkingen open te scheuren, dan loop je het risico dat er stukjes van je tanden afbreken of dat tanden zelfs volledig afbreken.
 10. Ga regelmatig naar je tandarts voor check-ups. En natuurlijk bezoek je ook je tandarts bij een tandheelkundig probleem zoals kiespijn of bloedend tandvlees.

Internationale dag

van het geluk

geluksdag (Copy)

De Internationale Dag van het Geluk (International Day of Happiness) wordt wereldwijd jaarlijks op 20 maart gevierd. Ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2012 (Resolutie A/RES/66/281)

van de mus

mussen (Copy)

De mus, dat snelle vogeltje die je hier veel (of steeds minder) tegenkomt. De mus telt wel 49 soorten en is een zangvogel van de familie Passeridae... De meest voorkomende is de Huismus. Er is een mussenstichting en een mussenstartpagina, maar natuurlijk gaat het ons alleen om de Internationale Dag.

World Sparrow Day gaat niet alleen over mussen. Het gaat over stadsvogels waar de huismus er eentje van is. Op 20 maart wordt aandacht gevraagd voor deze soorten en dan met name de bedreigingen voor deze vogels. Mensen die werken met deze vogels kunnen op deze dag samenkomen, netwerken, en ideeën op doen.

van de francofonie

Bonjour, mes amis! Verder zullen we niet gaan, want onze kennis is niet meer wat ze geweest is. Op 20 maart is het de Internationale Dag van de Francofonie, de benaming voor de Franse taal. Op deze Dag vieren alle 33 landen waar Frans (één van) de hoofdtalen is, hun mooie internationale vocabulaire.

De Dag is in 1998 opgericht door de 49 leden van La Francophonie, om hun gezamenlijke connectie (het Frans) te vieren. In 2000 luidde Canada als één van die landen het Jaar Van De Francofonie in.

van de astrologie

Astrologie wordt nog al eens door de war gehaald met astronomie. Daar is dus niks van waar. Astrologie is dubieus en met veel twijfel omgeven, astronomie is een exacte wetenschap. Wereld Astrologiedag vindt ieder jaar plaats tijdens de lentewende - dat is wanneer de lente begint volgens de stand van de zon. Astronomisch begrip dus. In 2017 is dat op 19 maart.

De Internationale Dag van de Astrologie is in het leven geroepen om de zogenaamde betekenis van deze zonnestand te vieren. Volgens mensen die geloven in deze pseudowetenschap heeft dat invloed op ons bestaan - dat zijn de mensen die in horoscopen geloven.

21 maart
Werelddag van de poëzie

poetryunesco (Copy)

Jaarlijks op 21 maart is het Wereld Poëziedag (World Poetry Day). Een dag ingesteld in 1999 door de UNESCO met als doelstelling het lezen, schrijven en publiceren van poëzie te bevorderen en de taalkundige verscheidenheid via poëtische expressie onder de aandacht te brengen.

Bovendien is deze dag bedoeld om:

 • poëzie te ondersteunen
 • promoten om weer les te geven in poëzie
 • het herstellen van een dialoog tussen poëzie en andere kunsten zoals theater, dans, muziek en schilderen
 • het ondersteunen van kleine uitgeverijen
 • een aantrekkelijk beeld creëren van poëzie in de media, zodat de kunst van poëzie niet langer wordt beschouwd als een verouderde vorm van kunst.

Ook is er speciaal aandacht voor bedreigde talen door ze de mogelijkheid te beiden om te worden gehoord binnen hun gemeenschappen.

Poëzie draagt bij aan creatieve diversiteit, door opnieuw vraagtekens te zetten bij het gebruik van woorden en dingen, onze manier van perceptie en begrip van de wereld. Poëtische taal is mogelijk een ander facet van de dialoog tussen culturen. Diversiteit in een dialoog, een vrije stroom van ideeën door woorden, creativiteit en innovatie. Wereld Poëziedag is een uitnodiging om te denken over de macht van de taal en de volledige ontwikkeling van de creatieve vermogens van iedereen.

In Vlaanderen is er elke laatste donderdag van januari een speciale Gedichtendag.

Werelddag downsyndroom

Sinds 2006 wordt er op 21 maart wereldwijd Wereld Downsyndroomdag (World Down Syndrome Day) gevierd.

Sinds 2012 is Wereld Downsyndroomdag een door de Verenigde Naties officieel erkende dag. Zie voor internationale activiteiten: worlddownsyndromeday.org.

Internationale dag

tegen racisme en discriminatie

Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie.

Op 21 maart 1960 verzamelde zich in Sharpeville, een zwarte township in Oranje Vrijstaat-Zuid-Afrika een menigte om vreedzaam te demonstreren tegen de zogenaamde pasjeswetten. De politie opende het vuur op de menigte.
racisme en discriminatie (Copy)
De demonstratie was georganiseerd door het Pan Afrikaans Congres.

De pasjeswet dwong de zwarte bevolking dáár te gaan wonen waar de blanke regering wilde. Gezinnen werden daardoor vaak uit elkaar gehaald. Zonder waarschuwing vooraf openden politieagenten vuur op de demonstranten. Het werd een bloedbad: 69 mensen, onder wie 10 kinderen en 8 vrouwen, werden doodgeschoten en 180 mensen raakten gewond.

Op de schietpartij in Sharpeville volgde de proclamatie van de noodtoestand door de Zuid-Afrikaanse regering en de bekendmaking van enkele noodwetten. Op grond van de noodtoestand en deze wetten werden in een korte tijd meer dan 20.000 mensen opgepakt

van de alleenstaande ouder

Kent u nog die volwassen kerels die in een Batman-pak op Buckingham Palace klommen? Ze waren een paar jaar geleden vaak op TV en behoren tot de organisatie Parents Without Partners. Zij streden voor het recht om hun kinderen vaker te zien, een recht dat veel alleenstaande ouders vaak niet hebben. 

Op de Dag van de Alleenstaande Ouder, of Single Parent Day, staan we stil bij de zware taak waar alleenstaande vaders en moeders voorstaan. Een kind hebben, in veel gevallen dat proberen te combineren met werk en quality time... Ga er maar aan staan! Vandaar dat we op deze Dag aan heb denken die hier dagelijks mee te maken hebben, en hen wellicht betere economische vooruitzichten te geven in de toekomst. 
alleenstaande ouder (Copy)

Meer informatie over de Dag (in het Engels) is te vinden op de site van SingleParents.

van het bos

De Internationale Dag van het Bos is door de Verenigde Naties uitgeroepen en wordt gevierd op 21 maart ieder jaar. De Dag is voor het genereren van extra aandacht voor alle typen bos. Tip van de VN: plant een boom! 

bos (Copy)

Maar waarom? Nou, bossen beschermen en verzorgen ons. Ze zorgen voor schone lucht, schoon water, en biodiversiteit. Buiten dit zorgen bossen voor voedsel, onderdak, en werk (zoals de houtindustrie). 

De Dag wordt wereldwijd gevierd en er zijn dus overal initiatieven. Campagnes, boomfeestdagen, workshops, seminars, en festivals. Maar, ja, op 21 maart is het al zo druk. Hopelijk komen we er aan toe... 

Alle informatie is te vinden op de website van de VN.

22 maart
Wereldwaterdag

waterdag 1 (Copy)waterdag 2 (Copy)

KIES IN MAART VOOR WATER VAN DE KRAAN!

Kraantjeswater is het milieuvriendelijkste drankje dat er bestaat. Het wordt zonder transport en zonder verpakking bij jou thuis geleverd. Bovendien is kraantjeswater gezond. Het wordt op meer dan 60 kwaliteitseisen gecontroleerd en is daarmee het strengst gecontroleerde voedingsmiddel.

Op 22 maart is het Wereldwaterdag en staan we even stil bij ons waterverbruik. Vandaag beschikt 10% van de wereldbevolking nog steeds niet over drinkwater in zijn nabije omgeving. In België stroomt er elke dag, 24 uur op 24, perfect drinkbaar water uit de kraan. En toch behoort België wereldwijd tot de landen met de hoogste flessenwaterconsumptie.

Kraantjeswater drinken is zowel voor onze eigen portemonnee als voor het milieu veel voordeliger. Laat flessenwater en andere dranken dus wat vaker aan de kant staan en kies voor kraantjeswater! Met wat fruit, kruiden of groenten eraan toegevoegd, krijg je een verrassend fris drankje. Ook Herman Verbruggen, peter van het project drinKraantjeswater, geeft het goede voorbeeld. Hij laat voortaan zijn chocomelk staan en kiest voor water van de kraan.

HermanVerbruggen_drinKraantjeswater (Copy)

Meer info en tips vind je op www.drinkraantjeswater.be.

23 maart
Internationale dag van de meterologie

In 1950 werd de eerste conventie van de World Meteorological Organization gehouden, en naar aanleiding daarvan werd ook op 23 maart elk jaar de Internationale Dag van de Meteorologie gehouden. Meteorologie is de leer van de atmosfeer, die gebruikt wordt om het weer te bepalen. Door de meteorologische kennis van wetenschappers wereldwijd weet u bijvoorbeeld wanneer u een paraplu mee moet nemen of juist een korte broek aan kunt trekken.

meterologie (Copy)

Jaarlijks uit de Dag zich in conferenties en symposia, en vaak worden er ook belangrijke meteorologische prijzen uitgereikt, zoals de The International Meteorological Organization Prize, of de minder bekende The Norbert Gerbier-Mumm International Award. Steek die maar mooi in je zak. 

Ook worden er in sommige landen speciaal voor de Dag postzegels ontworpen die iets te maken hebben met het thema van dat jaar, of "belangrijke meteorologische ontwikkelingen". Mag u lekker zelf bepalen wat dat kunnen zijn. 

De officiële website over de Dag is www.WMO.int/wmd.

20 > 26 maart: Week van de diëtist

De Week van de Diëtist 2017

VBVD organiseert naar jaarlijkse traditie de Week Van De Diëtist van 20–26 maart 17. Thema: Buitenaards lekker gezond eten. Doelgroep: kinderen en hun omgeving.Wil je weten welke acties er zijn gepland? Kijk op https://www.facebook.com/WeekVanDeDietist/

15 maart 2017

Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze nieuwsbrief! Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws in Wachtebeke!

Nieuwsoverzicht