Provinciaal Domein Puyenbroeck

Langs de weg van Wachtebeke naar Zaffelare treffen we het Provinciaal Domein Puyenbroeck aan (510 ha). In 1965 werd het domein door het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen aangekocht en sinds 1969 is het toegankelijk voor het publiek.

PDP-groene dreef

Het Provinciaal Domein Puyenbroeck biedt jong en oud alles voor een ontspannend, sportief of leerrijk dagje uit.
Bij aankomst kan je voor alle informatie terecht in het bezoekerscentrum (parking 1).

PDP-treintje light

Dankzij de domeintreintjes kan je in het seizoen op geregelde tijdstippen een volledige rondrit doorheen het uitgestrekte domein (500ha) maken.
Sportievelingen kunnen dit per fiets doen. De wandelaar kan kiezen tussen diverse uitgestippelde en goed bewegwijzerde routes.

Centraal in het park bevindt zich de klaverbladvijver van 22ha. Op het water zelf kan je roeibootjes en waterfietsen huren. Rond de grote vijver ligt een bloemenpark. Naast diverse soorten bloemen vind je hier ook enkele fonteinen.

In het Levend Erfgoedpark vind je diverse soorten ezels, schapen, geiten en hoenders.

PDP-speeltuinPDP-speeltuin 2PDP-speentuin 3

De kleinsten kunnen terecht in de verschillende speeltuinen waar moderne en veilige speeltuigen garant staan voor uren speelplezier: glijbuizen, klautertoestellen, een versterkte burcht,….

Andere recreatiemogelijkheden zijn het minigolfterrein en in juli en augustus het verkeerspark.

PDP-Golf

Sportliefhebbers kunnen terecht op de sportsite (parking 2) of in golf Puyenbroeck.

De uitgebreide sportinfrastructuur bestaat ondermeer uit een zwembadcomplex met een 50m-bad en een uitgebreid recreatiegedeelte met een instructiebad met verstelbare bodem, een stroomversnelling, 4 whirlpools, stoomcabines, een familieglijbaan, een familiewhirlpool en een peuterbad.

Naast een multifunctionele sporthal met parketzaal zijn er ook nog buitensportterreinen met 2 kunstgrasterreinen, een hoog- en een laagtouwenparcours, een skeelerpiste, een hindernissenparcours, een driving range en een outdoor-fitness. Aan de sporthal vertrekken 3 bepijlde mountainbikeroutes en 3 loopomlopen.

Het sportcentrum beschikt over een sportverblijf voor 68 personen, ingedeeld in twee- en vierpersoonskamers met elk een apart sanitair.

Tijdens de zomervakantie kan je ook terecht in de openluchtzwembaden met bijhorende ligweiden.

Mola

Ga op zoek naar de molenschat in het prachtige kasteel Puyenbrug uit 1885 (gratis toegang). Ontdek er alles over molens, malen en mulders; van de kleinste spil tot het grootste rad; van historische molens tot moderne windturbines en waterkrachtcentrales.

Mola - int

Mola-int 2

Meer info?

Cf.  www.oost-vlaanderen.be/mola

Het recreatiedomein beschikt tevens over een educatief en sportief aanbod voor scholen.

Raadpleeg voor alle specifieke info (o.a. openingsuren en tarieven) www.puyenbroeck.be.

Provinciaal Domein Puyenbroeck

Voor meer informatie rond openbaar vervoer van en naar het provinciaal domein Puyenbroeck staat de informatie heel duidelijk op hun website http://www.puyenbroeck.be/algemeen-en-praktisch/mobiliteit_adres

Bereikbaarheid

· Komende van de E17: via afrit 11 (Lochristi) volg de wegwijzers 'Puyenbroeck'.

· Komende van de E34-N49 (Antwerpen-Knokke): neem afrit Zelzate.
  Daar vind je de wegwijzers naar Puyenbroeck terug.
  In het domein kan je gratis parkeren op parking 1 (recreatie) of op parking 2 (sportcomplex).

·  Met het openbaar vervoer:

logo De Lijn

Neem de belbus vanuit Oostakker naar parking 1 of vanuit Lokeren of Sinaai naar parking 2.

De belbus moet je vooraf reserveren (zie contactgegevens onderaan deze pagina).
Er is ook de vaste buslijn nr 76 die Gent met het Domein verbindt.

Meer info via de website van de lijn of via het document 'Bereikbaarheid provinciale domeinen'.

· Wie met de fiets naar het domein komt, vindt hier een overzicht hoe je vanuit de omliggende gemeenten het Domein Puyenbroeck op een aangename manier kunt bereiken.

Huidige bereikbaarheid van Puyenbroeck

Om het Provinciaal Domein Puyenbroeck te Wachtebeke te bereiken met het openbaar vervoer, kan je gebruik maken van de belbus, al dan niet in combinatie met de trein. De dichtst bijgelegen bediende stations zijn het station van Lokeren en het station van Gent-Dampoort. Opgepast, de belbus dient minstens twee uren op voorhand gereserveerd te worden.

Vanuit Gent rij je met bus 76 via Zaffelare rechtstreeks naar het Domein. Tijdens weekdagen stopt bus 76 aan de halte 'Domein Zwembad' en 'Domein Camping'. Tijdens de schoolvakanties en in het weekend rijdt bus 76 via de hoofdingang van het domein.

Daarnaast kan je vanuit Gent ook met de lijnen 39, 70, 71, 72, 73 of 74 naar Oostakker. Van daaruit neem je de belbus Oostakker. Deze belbus bedient Desteldonk, Hyfte, Mendonk, Oostakker, Sint-Kruis-Winkel, Wachtebeke, Zaffelare en Zelzate. De belbus rijdt tijdens de week van 6:15 uur tot 21:00 uur, in het weekend en op feestdagen van 9:30 uur tot 19:45 uur.

Vanuit Lokeren kan je de belbus Lokeren-Waasmunster reserveren. Deze belbus omvat de gemeenten Waasmunster en Lokeren, met alle deelgemeenten. Daarnaast bedient de belbus ook Sinaai en Belsele en het domein Puyenbroeck (zwembad). Tijdens de week rijdt deze belbus van 5.15 uur tot 20.45 uur, op zaterdag van 8.30 uur tot 20.30 uur en op zon- en feestdagen van 9.30 uur tot 20.30 uur. In plaats van één voertuig per uur, rijden er nu twee voertuigen. Verder is er ook een treinaansluiting van de belbus aan Lokeren Station. De belbus heeft vaste vertrekuren aan het station van Lokeren op het uur + 31 minuten.

foto belbus (Copy)

Vanuit Stekene kan je de belbus Stekene-Sint-Gillis-Waas-Moerbeke reserveren. Deze belbus omvat de gemeenten Moerbeke en Stekene, met alle deelgemeenten. Daarnaast bedient de belbus ook De Klinge, Meerdonk, Verrebroek en Kieldrecht en het Domein Puyenbroeck (zwembad). Tijdens de week rijdt deze belbus van 6 tot 21 uur, op zaterdagen van 8 uur tot 20.15 uur en op zon- en feestdagen van 10 uur tot 20.15 uur. De belbus heeft vaste vertrekuren aan Sint-Gillis-Waas kerk.

Raadpleeg ook de websites van De Lijn en het Vlaams verkeerscentrum.)