Kloosterbos

(12) (Copy)

Praktische informatie

Het Kloosterbos, ongeveer 100 hectare groot, ligt op het grondgebied van de gemeente Wachtebeke in de hoek van de R4 en de N49. Het is één van de laatste restanten van wat ooit een uitgestrekt bos- en heidegebied was van Maldegem tot Stekene. Ook het Heidebos te Wachtebeke/Moerbeke en het Stropersbos te Sint-Gillis-Waas/Stekene zijn nog getuigen daarvan.

De toegang is gratis.

Enkele informatieve folders over het Kloosterbos en de speelzone zijn onderaan dit documenten raadpleegbaar.

(1) (Copy)

Beheer en beleid

Sinds december 2002 is een groot deel van het bos eigendom van het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen. De provincie kocht het bos (toen ongeveer 90 ha groot) van het Gentse OCMW.

Waar er mogelijkheden zijn, koopt de Provincie aangrenzende percelen om het bos uit te breiden. Sinds de eerste aankoop breidde het bos op die manier al uit met meer dan 22 ha. Een behoorlijk deel hiervan mag spontaan verbossen, in andere delen worden nieuwe bomen aangeplant.

Het meest karakteristieke aan het Kloosterbos is de zandgrond. De typische vegetatie met struikheide, berk en zomereik is pas in de loop van de laatste eeuw vervangen door dennenaanplantingen.

De Provincie beheert het gebied volgens de criteria voor duurzaam bosbeheer. Dit betekent dat er meer ruimte is voor natuurontwikkeling en zachte recreatie. Sinds juni 2010 is het Kloosterbos FSC-gelabeld. Het FSC-label (Forest Stewardschip Council) is een internationaal keurmerk voor verantwoord en duurzaam bosbeheer.

(30) (Copy)

Wandelen, fietsen, joggen, paardrijden en spelen!

Het bos is volledig toegankelijk.
Bijna 8 km wandelpaden zorgen voor rustig wandel- of actief jogplezier. Honden zijn ook welkom zolang ze aan de leiband blijven. Ruiters hebben afzonderlijke paden.
Er loopt een 3 km lange bewegwijzerde fietsroute door en langs het bos. Op aanvraag (zie contact onderaan) kan er een route voor georganiseerde mountainbike uitgestippeld worden.

Bijna 9 ha van het bos is aangeduid als speelzone. Hier mogen kinderen en jongeren (onder begeleiding) de bospaden verlaten en volop spelen in de natuur. De speelzone is verdeeld in 5 delen, met elk een eigen mascotte
in de vorm van een dier. Zo zijn de speelzones ook gemakkelijk te herkennen.

(36) (Copy)

Contact

Provinciebestuur Oost-Vlaanderen

Dienst Milieubeleidsplanning, -ondersteuning en natuurontwikkeling
PAC Het Zuid
Woodrow Wilsonplein 2
9000 Gent
tel. 09 267 78 02

e-mail: milieubeleidsplanning@oost-vlaanderen.be

(35) (Copy)

Folders:

Algemene folder Kloosterbos

Folder speelzone Kloosterbos

(14) (Copy)