Vrij teken- en schilderatelier

logo vrij teken- en schilderatelier (Copy)

Data teken - en schilderatelier:

Teken- en schildernamiddagen, telkens op dinsdag van 13.30 - 17u:
2-9-16-23 mei en 6-13-20-27 juni

Boetseernamiddagen, telkens op donderdagnamiddag van 13.30 - 17u:
4-11-18-25 mei en 8-15-22-29 juni

Plaats: Creazaal, GC Cultuurhuis Safarken.

Gratis toegang.

Meer info bij:
Suzy Peeters - Rozenlaan 20, tel. 09 345 06 90
of Marc Polfliet: mpolfliet@telenet.be

***************************************************************************************************************************************************************************

Enkele enthousiaste medeburgers, die reeds door de teken- en schildermicrobe gebeten waren, opperden het idee om zich te verenigen. Samen met de toenmalige cultuurfunctionaris werd aan een goede vormgeving gewerkt. Het doel van de vereniging was, om onafhankelijk van enige politieke of levensbeschouwelijke visie samen te werken en niemand uit te sluiten. Hieraan zouden alle senioren vanaf 55 jaar kunnen deelnemen. Door het gemeentebestuur werd dit idee voluit gedragen. Het nieuwe seniorenbeleid zat eraan te komen. 

Men schreef: Zo enthousiast….. Zo snel verpakt. Het gebeurde op 20 september 2007 in de Waaslandzaal van het Cultuurcentrum-Wachtebeke. Het VWTSA was geboren.

De groep staat er ondertussen beter voor dan ooit. Enkele gedreven voortrekkers sturen de groep. Er is geen leraar(es) aanwezig, zodat ieder met zijn eigen keuze van materialen kan werken. Olie- en acrylverf, bister, ecoline, pastel of aquarel en (kleur-) potlood of houtskool zijn voorbeelden die op papier, plaat of doek worden gecreëerd. De keuze van de onderwerpen is vrij, maar toch wordt op regelmatige basis een groepsthema gekozen. Dit thema kan bepaald worden door de seizoenen, door een actualiteit of een geliefd onderwerp. Deelnemen aan zo’n groepstaak is ook dan voor ieder lid opnieuw een vrije keuze.

Het corrigerend aansturen van de gemaakte werken gebeurt door ieder lid. De ene met al meer visie, inzicht, voor- of kunstopleiding dan de andere, maar ieders inbreng wordt gewaardeerd. Tot op heden blijkt deze manier van werken de meest waardevolle te zijn, en wordt nog steeds door ieder lid als dusdanig gewaardeerd.

Regelmatig wordt een tentoonstelling in het gemeenschapscentrum ‘Cultuurhuis Safarken’ gehouden. Een expositie die ruimschoots voorzien wordt door eigen werken, welke diverse stijlen in schilderen en tekenen laat zien. De hoeveelheid aan werken wordt, mede door het nog steeds groeiend en blijvend aantal leden, ruimschoots overtroffen om dit nog in deze enkele tentoonstellingen te comprimeren. En dit gaat alleen nog maar om de werken die op onze afspraakdagen zijn gemaakt. 

Deelnemers gaan zelf ook tentoonstellen in binnen- en buitenland of nemen deel aan kunstroutes en thema tentoonstellingen zoal bijvoorbeeld ‘de grote oorlog’ in Ieper. Sommigen zijn daar heel actief in, anderen weer minder. 

Ook het gemeentelijk jubileumboek wordt mede door de inbreng van een enkele leden van onze groep verzorgd. Het beheersen van kalligrafie is hierbij bijna zo goed als een noodzaak….het gemeentelijk jubileumboek, een gemeentelijk waardevol kunstwerk op zich …

Het groeiend aantal leden brengt niet alleen nog betere teken- en schilderkunstenaars met zich mee, maar lokt ook de uitdaging van mensen die reeds jaren dit ambacht beoefenen. Hierdoor stijgt de kwaliteit van de gemaakte werken nog meer. Het niveau van de anderen wordt ook nauwkeuriger en kritischer beoordeeld en tilt allen naar een steeds hoger niveau. Er is ooit eens gezegd door de toenmalige cultuurfunctionaris ‘zo leren zij van elkaar’ en dat blijkt steeds meer juist te zijn.

Gaston_paard_430x600_leo 

Samenkomsten

De data van de bijeenkomsten worden iedere twee maanden bekendgemaakt in het gemeentelijk informatieblad en worden steeds op dinsdagmiddag van half twee tot vijf uur gehouden. In principe is dit elke dinsdag behalve tijdens de schoolvakanties en op feestdagen.

Plaats:

Creazaal in het gemeenschapscentrum ‘Cultuurhuis Safarken’
Dr. J. Persynplein 6, 9185 Wachtebeke, tel. 09 342 71 65.

Tentoonstellingen:

Onze plaatselijke tentoonstellingen in het gemeenschapscentrum ‘Cultuurhuis Safarken’ worden zowel lokaal (gemeentelijk informatieblad) als regionaal (Uit in Vlaanderen) bekend gemaakt.

Tentoonstellingen door onze leden buiten de gemeente worden niet via onze vereniging meegedeeld maar gebeuren in regie met externe personen of verenigingen.

Bestuurlijke indeling:

Het Vrije Wachtebeekse Teken- en Schilder Atelier (VWTSA) maakt deel uit van de Gemeentelijke Seniorenwerking van Wachtebeke en wordt vertegenwoordigd in de Lokale Ouderenadviesraad en het Adviesorgaan voor Cultuur.

Via de Gemeentelijke Seniorenclub maken we ook deel uit van het landelijk overkoepelend orgaan Fedos (Federatie Onafhankelijke Senioren).

Interesse?

Onze activiteiten staan open voor bezoekers. Aanmelding is evenwel gewenst.

Interesse in deelname?

Informatie kan steeds bij alle leden worden bekomen of ook op de dag van de activiteiten,
of bij Suzy Peeters: tel. 09 345 06 90.
of bij Marc Polfliet: mpolfliet@telenet.be

Iedereen welkom!