Creatief

leo_MMAF_afb6_640x243 
leo_MMAF_afb1_650x423

Na vele jaren trouwe dienst van ‘Het Klodderkot’ o.l.v. Marina De Jonghe,
starten we vanaf september met een nieuw project:

'MMAF! - MIDDENMAANDATELIER ARTISTIEK FANTASTIEK'

Maandelijks bieden we een crea-atelier aan (o.a. film, koken, handwerken…) voor kinderen vanaf het 3de leerjaar.

In september starten we alvast met een boeiende film!
In oktober gaan we aan de slag met ‘Moeren en Vijzen’ om te kunnen ‘Steken en Knopen’!

Inschrijven kan online (per activiteit).

De prijs varieert van de aard van het atelier.

De activiteiten voor het najaar zijn gepland op volgende woensdagnamiddagen:

leo_film_349x488 leo_handwerken_350x488 leo_potten_en_pannen_347x488 leo_knippen_en_kneden_347x488

13/09 -    film: 'De smurfen en het verloren dorp'
11/10 -    handwerken: 'Steken en Knopen' & 'Moeren en Vijzen' - breimachine in hout
15/11 -    potten en pannen: versieren van een boltaartje
13/12 -    knippen en kneden: het maken van kaarsen

De activiteiten starten om 13.30u en eindigen om 16.30u.

Tot dan!

Bekijk hier de flyer of haal hem op in GC Cultuurhuis Safarken, de bib of het gemeentehuis.

     

***************************************************************************************************************************************************************************

't Vrije Wachtebeekse teken- en schilderatelier

Data teken- en schildernamiddagen, telkens op dinsdag van 13.30 - 17u:
5-12-19-26 september
3-10-17-24 oktober

Data boetseernamiddagen, telkens op donderdagnamiddag van 13.30 - 17u:
7-14-21-28 september
5-12-19-26 oktober

Plaats: Creazaal, GC Cultuurhuis Safarken.

Gratis toegang.

Meer info bij:
Suzy Peeters - Rozenlaan 20, tel. 09 345 06 90 of Marc Polfliet: mpolfliet@telenet.be

Enkele enthousiaste medeburgers, die reeds door de teken- en schildermicrobe gebeten waren, opperden het idee om zich te verenigen. Samen met de toenmalige cultuurfunctionaris werd aan een goede vormgeving gewerkt. Het doel van de vereniging was, om onafhankelijk van enige politieke of levensbeschouwelijke visie samen te werken en niemand uit te sluiten. Hieraan zouden alle senioren vanaf 55 jaar kunnen deelnemen. Door het gemeentebestuur werd dit idee voluit gedragen. Het nieuwe seniorenbeleid zat eraan te komen. 

Men schreef: "Zo enthousiast ... zo snel verpakt". Het gebeurde op 20 september 2007 in de Waaslandzaal van het Cultuurcentrum-Wachtebeke. Het VWTSA was geboren.

De groep staat er ondertussen beter voor dan ooit. Enkele gedreven voortrekkers sturen de groep. Er is geen leraar (lerares) aanwezig, zodat ieder met zijn eigen keuze van materialen kan werken. Olie- en acrylverf, bister, ecoline, pastel of aquarel en (kleur)potlood of houtskool zijn voorbeelden die op papier, plaat of doek worden gecreëerd. De keuze van de onderwerpen is vrij maar toch wordt op regelmatige basis een groepsthema gekozen. Dit thema kan bepaald worden door de seizoenen, door een actualiteit of een geliefd onderwerp. Deelnemen aan zo’n groepstaak is ook dan voor ieder lid opnieuw een vrije keuze.

Het corrigerend aansturen van de gemaakte werken gebeurt door ieder lid. De ene met al meer visie, inzicht, voor- of kunstopleiding dan de andere, maar ieders inbreng wordt gewaardeerd. Tot op heden blijkt deze manier van werken de meest waardevolle te zijn, en wordt nog steeds door ieder lid als dusdanig gewaardeerd.

Regelmatig wordt een tentoonstelling in het gemeenschapscentrum ‘Cultuurhuis Safarken’ gehouden. Een expositie die ruimschoots voorzien wordt door eigen werken, welke diverse stijlen in schilderen en tekenen laten zien. De hoeveelheid aan werken wordt, mede door het nog steeds groeiend en blijvend aantal leden, ruimschoots overtroffen om dit nog in deze enkele tentoonstellingen te comprimeren. En dit gaat alleen nog maar om de werken die op onze afspraakdagen zijn gemaakt. 

Deelnemers gaan zelf ook tentoonstellen in binnen- en buitenland of nemen deel aan kunstroutes en thematentoonstellingen zoals bijvoorbeeld ‘de Groote Oorlog’ in Ieper. Sommigen zijn daar heel actief in, anderen weer minder. 

Ook het gemeentelijk jubileumboek wordt mede door de inbreng van een enkele leden van de seniorengroep verzorgd. Het beheersen van kalligrafie is hierbij bijna zo goed als een noodzaak. Het gemeentelijk jubileumboek is dan ook een waardevol kunstwerk op zich.

Het groeiend aantal leden brengt niet alleen nog betere teken- en schilderkunstenaars met zich mee, maar lokt ook de uitdaging van mensen die reeds jaren dit ambacht beoefenen. Hierdoor stijgt de kwaliteit van de gemaakte werken nog meer. Het niveau van de anderen wordt ook nauwkeuriger en kritischer beoordeeld en tilt allen naar een steeds hoger niveau. Er is ooit eens gezegd door de toenmalige cultuurfunctionaris "zo leren zij van elkaar", en dat blijkt steeds meer juist te zijn.

Gaston_paard_430x600_leo 

Samenkomsten

De data van de bijeenkomsten worden iedere twee maanden bekendgemaakt in het gemeentelijk informatieblad en worden steeds op dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.30u gehouden. In principe is dit elke dinsdag behalve tijdens de schoolvakanties en op feestdagen.

Plaats:

gemeenschapscentrum ‘Cultuurhuis Safarken’ - Creazaal
Dr. J. Persynplein 6, 9185 Wachtebeke, tel. 09 342 71 65.

Tentoonstellingen:

Onze plaatselijke tentoonstellingen in het gemeenschapscentrum ‘Cultuurhuis Safarken’ worden zowel lokaal (gemeentelijk informatieblad) als regionaal (Uit in Vlaanderen) bekend gemaakt.

Tentoonstellingen door onze leden buiten de gemeente worden niet via onze vereniging meegedeeld maar gebeuren in regie met externe personen of verenigingen.

Bestuurlijke indeling:

't Vrije Wachtebeekse Teken- en Schilder Atelier (VWTSA) maakt deel uit van de Gemeentelijke Seniorenwerking van Wachtebeke en wordt vertegenwoordigd in de Lokale Ouderenadviesraad en het Adviesorgaan voor Cultuur.

Via de Gemeentelijke Seniorenclub maken we ook deel uit van het landelijk overkoepelend orgaan Fedos (Federatie Onafhankelijke Senioren).

Interesse?

Onze activiteiten staan open voor bezoekers. Aanmelding is evenwel gewenst.

Interesse in deelname?

Informatie kan steeds bij alle leden worden bekomen of ook op de dag van de activiteiten,
of bij Suzy Peeters: tel. 09 345 06 90.
of bij Marc Polfliet: mpolfliet@telenet.be

Iedereen welkom!